![](https://mabalife.nl/wp-content/uploads/2022/12/oliebollen2-300x300.jpg)
Oliebollen
Al generaties lang maken wij de oliebollen volgens dit recept.
Equipment
- 1 Grote beslagkom/emmer Voor het mixen.
- 1 Ijslepel Voor het scheppen van je porties.
- 1 Diepe pan Voor het bakken.
Ingrediënten
- 300 gr Krenten/rozijnen
- 100 gr Gist
- 1 kg Patentbloem
- 2 Appels
- 150 ml Bier
- 200 ml Halfvolle melk
- 300 ml Water
- 1 Ei
- 0,5 eetlepel Zout
- 0,5 eetlepel Suiker
Instructies
Het beslag
- Laat de avond voor het bakken de rozijnen en krenten wellen in water.
- Doe de bloem in een grote beslagkom of emmer.
- Meng het zout goed door de bloem.
- Los de gist op in lauwwarme melk en water.
- Voeg geleidelijk het gistmengsel toe aan de bloem terwijl je mixt.
- Voeg het ei en de suiker toe.
- Voeg beetje bij beetje het bier toe aan het beslag en mix goed.
- Voeg de appelblokjes, krenten en rozijnen (drooggedept) toe en mix tot alles goed gemengd is en het beslag plakkerig en luchtig is.
- Laat het beslag anderhalf uur rijzen op een warme en vochtige plek.
Het bakken van de oliebollen
- Verhit zonnebloemolie in een diepe pan tot ongeveer 180 graden.
- Schep voorzichtig een kleine hoeveelheid beslag op een lepel en schuif deze met een tweede lepel voorzichtig in de pan met olie.
- Laat de oliebol bakken tot deze aan beide kanten goudbruin is en zelf omdraait in de pan. Controleer indien nodig met een vork of de oliebol gaar is.
- Schep de oliebollen uit de pan en laat ze uitlekken.
Notities
Serveer de oliebollen met poedersuiker en geniet ervan! Eet smakelijk!